Wat is populairder Instagram of TikTok?

Ontdek in dit blog welke social mediaplatformen het populairste zijn in 2023 en of ze bij jouw doelgroep past! Hieronder vind je de meest recente statistieken van o.a. YouTube, Facebook, Instagram en TikTok. Blijf op de hoogte van de laatste trends en groeicijfers om jouw online strategie te optimaliseren. Gebaseerd op onderzoek van Newcom Research & Consultancy (feb 2023).

WhatsApp – 13,3 miljoen gebruikers

WhatsApp blijft onverminderd populair en is nog steeds het meest gebruikte platform.

YouTube – 9,9 miljoen gebruikers

YouTube is een plek gestegen. Naast dat je op YouTube video’s kijkt, wordt dit platform steeds meer als zoekmachine gebruikt.

Facebook – 9,9 miljoen gebruikers

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de krimp op Facebook aanhoudt. Dertigers en veertigers laten Facebook steeds meer links liggen. De populariteit van Facebook is gezakt, daardoor heeft YouTube Facebook van de tweede plaats verstoten. Als de groei van Instagram zich doorzet, zoals ze de afgelopen jaren hebben laten zien en blijft de krimp op Facebook doorgaan, dan mogen we ons zelfs afvragen of Facebook nog in de top 3 staat in 2024.

Instagram – 7,8 miljoen gebruikers

Instagram, mijn favo platform staat op de 4e plek van meest populaire social media. Het afgelopen jaar is Instagram gegroeid van 6,6 naar 7,8 miljoen gebruikers in Nederland (ter info: wereldwijd is Instagram platform nummer 2). Insta maakt een grote groei door bij 40-plussers en bedrijven. Het aantal minuten onder gebruikers met een leeftijd van 25 jaar en jonger is het afgelopen jaar wel flink gedaald. Instagram ervaart hier grote concurrentie van TikTok en het nieuwe BeReal. Maar is jouw doelgroep 25 jaar en ouder of een bedrijf, dan mag je lekker zichtbaar gaan zijn op Instagram. Nog een ander leuk feitje: ben je tussen de 15 en 55 jaar, dan open je Instagram bijna dagelijks (tussen de 32% en 59%). Bekijk de video Zit mijn doelgroep wel op Instagram?

LinkedIn – 5 miljoen gebruikers

LinkedIn blijft steady en is een must voor elke ondernemer of mkb bedrijf. Een LinkedIn-profiel komt namelijk hoog in Google zoekresultaten. Voor mijn klanten vind ik dit dan ook super belangrijk en heeft dit aandacht wanneer je met mij 1-op-1 samenwerkt.

Pinterest – 4,6 miljoen gebruikers

Pinterest groeit snel en is vooral populair als zoekmachine. Het platform concurreert met TikTok, dat eveneens hard groeit.

TikTok – 4 miljoen gebruikers

Met ruim 1 miljoen gebruikers is TikTok gegroeid naar 4 miljoen gebruikers afgelopen jaar. Short-form video (korte video’s) zijn enorm Hot & Happening. Het is niet voor niets dat zowel YouTube als Instagram dit hebben toegevoegd aan hun platform. TikTok blijft enorm populair onder de jongere generatie. Is dit jouw doelgroep, ga je dan verdiepen in dit platform.

Snapchat – 3,9 miljoen gebruikers

Populair onder jongeren onder de 25 jaar is Snapchat. Na een krimp is dit platform weer lekker aan de weg aan het timmeren aan zijn groei. Op dit moment van schrijven telt Snapchat ruim 3,9 miljoen gebruikers.

Extra uitgelicht: BeReal – 0,8 miljoen gebruikers

Deze nieuwkomer is ontzettend populair onder de jeugd en jongvolwassenen. Als je doelgroep tussen de 15 en 29 jaar ligt, is BeReal een aanrader om in de gaten te houden.

Conclusie: social media worden steeds meer gebruikt, vooral door 40-plussers. Welke social media je het beste kunt gebruiken, hangt af van je doelgroep en doelstellingen.

Dit blog is gebaseerd op het onderzoek van Newcom Research & Consultancy (feb 2023) en je kunt het gratis (of tegen betaling) aanvragen.

Meer lezen