Drie tips om te voorkomen dat je social media account gekaapt wordt

Als ondernemer wil je dat mensen jou top of mind hebben. Maar natuurlijk wel op een positieve manier!

Twitter account Trump gehackt door Nederlander

Met bovenstaande titel zul je met je onderneming het nieuws niet halen, maar het risico is zeker niet minder. Ook als ondernemer kun je behoorlijke reputatieschade oplopen als je social media account gekaapt wordt

Hier volgen drie tips om het een stuk moeilijker te maken om je account te laten kapen.

 

Tip 1: Schakel tweeweg authenticatie in.

MFA, 2FA, Multi Factor Authentication: allemaal namen voor in de basis hetzelfde trucje. Naast dat je je aanmeldt met een wachtwoord, geef je nog een tweede code op een ander apparaat. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van een losse paslezer tijdens het telebankieren. Alle grote social mediakanalen ondersteunen dit, maak er dus gebruik van.

 

Tip 2: Wachtwoord

Zorg voor een goed wachtwoord. ‘Welkom2021!’ is zeker geen goed wachtwoord. Zorg dat je minimaal 12 karakters gebruikt. Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters. ‘75$jxQW$Y%A7’ is bijvoorbeeld een prima wachtwoord. Wat lastig te onthouden? Je kan het ook makkelijker maken door er een zinnetje van te maken, ‘M0rgen!sH3tV@stM00iW33r’ bijvoorbeeld.

 

Tip 3: Gebruik je wachtwoord maar 1x

Gebruik je wachtwoord maar 1x. Je bent heel creatief geweest met het bedenken van een wachtwoord, maar nu mag je hem maar 1x gebruiken. Vervelend. Maar als je enige wachtwoord lekt, heb je een probleem. Wil je ze makkelijker onthouden, of ergens bewaren, gebruik dan een passwordmanager.

 

BONUSTIP!

Zorg ervoor dat je e-mailadres correct is in je socials. Mocht er een keer iets misgaan met je wachtwoord, gebruiken veel aanbieders je mailadres om je toegang te herstellen. Beveilig daarom ook je mail goed. Als iemand hier toegang tot krijgt, ligt jouw wereld voor hem of haar open.

Heb je na het lezen van het blog nog vragen, of heb je hulp nodig om dit te regelen. Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Meer lezen