favicon dsmm feb 2023

Hoe groei je op Instagram?

Of je nu beginner bent of wanneer je groei gestagneerd is. Met deze praktische tips weet je hoe je het aantal volgers gemakkelijk laat groeien op Instagram.

 

Tip 1: Wees consistent en laat je account groeien

Dit is voor veel ondernemers en bedrijven ingewikkeld. Wanneer je ideeën en tijd hebt, dan plaats je dat op social media, ben je druk en heb je weinig tijd, dan plaats je niets. Herken je dat? Gevolg, je hebt een matige online zichtbaarheid en het kost je allemaal veel tijd, doordat je hap-snap bezig bent. De oplossing is een strategie bedenken die voor jou werkt, zodat je het jezelf een stuk gemakkelijker maakt en tijd bespaart. Batch daarom je berichten. Blok een ochtend af in je agenda, schrijf al je ideeën op waarover je een bericht kunt maken. Vervolgens maak je de afbeeldingen of video’s, schrijf je het bijschrift en plan je je bericht in je planprogramma, zodat plaatsing automatisch gebeurt. Je kunt je berichten in plannen met tools als Canva, Studio voor makers van Facebook en mijn favoriet: Later. De laatste is ook in de gratis versie verreweg de mooiste tool voor links vanuit Instagram naar je blog of producten in je webshop. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Al gebruiken grote namen deze tool ook (&C en Linda). Onderaan dit blog vind je de link naar Later. Door consistent zichtbaar te zijn, laat je het aantal volgers gestaag groeien op Instagram.

 

Tip 2: Deel op het juiste moment

Het juiste moment is het moment waarop jouw volgers het meest actief zijn op Instagram. In je statistieken kun je zien wanneer dit is. Waar vind je je statistieken?

  • Klik op je profiel (cirkel met je profielfoto rechts onderaan)
  • Druk op de knop Statistieken
  • Klik op > achter je Totaal aantal volgers
  • Verander de Afgelopen 7 dagen in 30 dagen
  • Scroll naar beneden en kijk naar de Meest actieve tijden

Je kunt hier naast de meest actieve tijden van je volgers ook de meest actieve dagen van je volgers zien. Nu hoef je je berichte alleen nog maar te plaatsen op het moment dat ze actief zijn of vlak ervoor. Niet alleen je volgers zien je bericht. Niet volgers krijgen je berichten voorgesteld, wanneer ze dezelfde interesses hebben als jouw volgers, wat groei voor je account betekend.

 

Tip 3: De zin en onzin van hashtags #

Je kunt nog steeds 30 hashtags kwijt in je bericht. Ze hebben alleen niet meer de functie die ze eerder op je account hadden: meer verkeer naar je account krijgen (en dus meer volgers). Met hashtags word je nog wel gevonden en dat is handig wanneer je bijvoorbeeld gevonden wilt worden in een bepaald gebied (#winterswijk #gelderland #achterhoek en op je naam #lindabrink). Maak je om de hashtags niet zo druk. Eén ding is heel belangrijk: gebruik hashtags die relevant zijn voor jouw bedrijf en/ of passen bij je bericht. Doordat niet-volgers zoeken op een hashtag, kun je gevonden worden in een hashtag groep. Hashstags helpen je dus nog steeds bij je groei, al is het wel in mindere maten dan 2 jaar geleden.

 

Tip 4: Gebruik nieuwe Instagram features

Gebruik de nieuwe features zodra Instagram deze lanceert. Instagram vindt het superleuk dat jij nieuwe dingen omarmt en daarvoor word je beloond met meer bereik van je berichten. Een slimme manier om nieuwe volgers te krijgen.

 

Tip 5: Plaats originele berichten op je Insta

 

Plaats je berichten niet door van Facebook naar Instagram – of andersom. Wanneer je dit wel doet, heb je minder bereik met je bericht. Wat natuurlijk enorm zonde is van je tijd en moeite. Dit helpt je niet bij het laten groeien van je Instagram account, doe dit niet.

 

Tip 6: Maak Reels video!

Wij kijken met z’n allen massaal video. Met de Reels video bereik je in een korte tijd veel meer niet volgers dan met een regulier bericht. Maak van je tips en tricks of inzichten die je deelt een korte video van maximaal 90 seconden en deel hem als Reels video.

BONUSTIP: Als je zelf Reels aan het kijken bent en je hoort een leuke audio, kun je deze opslaan. Zo kun je de audio snel weer terugvinden als jouw brein een creatieve uitspatting heeft en hoef je niet ellenlang te zoeken naar die ene leuke audio.

 

Als vriend van Later, kun je het gratis inplannen van 10 posts weggeven. Ik heb geen aandelen, anders was ik wel miljonair :-). Ik betaal de versie waarmee ik werk gewoon zelf. Ik deel dit met je, omdat ik echt fan ben van Later en jij zo kunt meeprofiteren van 10 extra posts. Ook op je gratis account. Gebruik onderstaande link:

https://later.com/r/6ed8f8

 

Meer over Instagram leren, zodat je optimaal zichtbaar bent op jouw kanaal? Ik bied op maat 1-op-1 strategie en training en ik geef groepstrainingen. Ben jij zzp-er, of ondernemer met personeel en beheer je samen met je team je Instagram account? Ik denk graag met je mee om van jouw Instagram account een succes te maken. Meer over de Instagram training in een kleine groep lees je op deze pagina.

Ben je (nog) niet toe aan een training en wil je wel op de hoogte blijven van updates binnen Instagram en andere handige dingen? Schrijf je hier in op de mailinglijst.

Meer lezen